Wat zijn de mogelijkheden voor het financieren van zonnepanelen?
Het is altijd de meest verstandige keus om zonnepanelen te financieren met eigen middelen. Dit levert uiteindelijk altijd het hoogste rendement op!
Echter is dit natuurlijk niet altijd mogelijk of wilt u misschien niet zelf investeren in zonnepanelen. Tegenwoordig is huren of leasen ook mogelijk, hiervoor zijn er diverse aanbieders. U hoeft dan zelf niet te investeren, maar produceert wel uw eigen groene stroom. Hou er wel rekening mee dat u vastzit aan een contract en vaak op termijn duurder uit bent.
Er zijn uiteraard ook andere manieren om zonnepanelen te financieren. Er zijn speciale leningen in het leven geroepen om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Er is bijvoorbeeld de landelijke Energiebesparingslening en in de meeste gemeenten is er een Duurzaamheidslening beschikbaar.
Wilt u hier meer informatie over? Kijk dan eens op de site van SVN of van uw eigen gemeente.
De BTW kan ik terugvragen, maar hoe gaat dat in zijn werk?
Het is ook voor particulieren mogelijk om de BTW over de totale investering in zonnepanelen terug te vragen van de Belastingdienst. Hiermee bespaart u weer 21% op uw totale aankoopbedrag, wat het geheel financieel nog aantrekkelijker maakt!
Uw rendement wordt immers hoger en u verdient uw investering sneller terug. Hier komt echter wel het één en ander bij kijken. Vaak regelt een boekhouder deze zaken voor u, maar dit kunt u natuurlijk ook zelf doen. Hieronder een stappenplan om dit zelf te regelen.
Stappenplan om zelf BTW terug te vragen:
- Registreer uzelf als ondernemer bij de Belastingdienst. Dit kunt u doen met het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’.
- Wacht de reactie van de Belastingdienst af, zij stuurt u een BTW-nummer toe en een eerste aangifte. Daarna heeft u één maand om te reageren en de aangifte in te dienen.
- U doet altijd aangifte omzetbelasting voor het tijdvak waarin u de zonnepanelen hebt aangeschaft en betaald. Voor dit tijdvak kunt u de BTW over de totale investering terugvragen. Wel dient u de BTW over de opgewekte stroom ook in te dienen, dit wordt met elkaar verrekend. De BTW over de opgewekte stroom is vaak lastig te bepalen en daarom mag u gebruikmaken van een schatting die afhangt van uw productiecapaciteit.
Moet ik mijn zonnepanelen reinigen?
Onze zonnepanelen beschikken over een vuilafstotende coating. Hierdoor spoelt het vuil er met een bui grotendeels af. Echter moet een zonnepaneel, net zoals een auto, ook eens in de zoveel tijd een wasbeurt. Niet al het vuil wordt namelijk door de regen weggespoeld.
Als een zonnepaneel vuil is, absorbeert deze minder zonne-energie en dit zorgt ervoor dat ze uiteindelijk minder opleveren. Een goede wasbeurt zorgt dan ook voor een optimale opbrengst.
Zonnepanelen zijn zelf makkelijk te reinigen met water en een zachte spons; gebruik alleen nooit een reinigingsmiddel, omdat dit de coating aan kan tasten. Vaak wordt het reinigen aan een glazenwasser overgelaten. Een glazenwasser beschikt vaak over een telescoopborstel met osmosewater en kan op een eenvoudige manier uw zonnepanelen weer schoonmaken en laten renderen.
Hoe zit het nou eigenlijk met de garantie?
Uw investering in zonnepanelen zult u naar verwachting bij ons tussen de 6 en 8 jaar terugverdienen. Daarna gaat uw zonnesysteem nog jaren mee. Uw zonnepanelen hebben een levensduur van meer dan 25 jaar! Er kan echter in de tussentijd veel gebeuren en daarom geven we diverse garanties af op onze systemen.
Productgarantie:
Op onze zonnepanelen van Solar4all krijgt u 15 jaar garantie en op de omvormer van Huawei 10 jaar. Dit is aanzienlijk hoger dan de 5 jaar bij vele andere aanbieders.
Installatiegarantie:
De installatie is altijd mensenwerk en daar kunnen fouten bij worden gemaakt. Wij dragen hier uiteraard de verantwoordelijkheid voor en bieden daarom een garantie van 5 jaar op de installatie.
Vermogensgarantie:
Net als bij batterijen kennen zonnepanelen een vorm van degradatie. Het vermogen van uw systeem neemt in de loop der jaren terug. Dit is bij onze panelen beperkt en wij hanteren een gegarandeerd vermogen van 82% na 25 jaar!
Wat houdt ‘salderen’ in?
Salderen is het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnetwerk. In eerste instantie gebruikt u de opgewekte stroom in uw woning. Wanneer u een overschot heeft aan stroom, dan gaat u terugleveren.
Aan het einde van het jaar wordt bepaald hoeveel u heeft opgewekt en dit wordt volledig afgetrokken van uw energierekening. Echter is dit beperkt tot uw eigen jaarverbruik. Saldeert u daarboven, dan krijgt u in de regel maar 30% van de normale KwH-prijs die u betaalt. Het is dus verstandig om niet meer dan uw eigen jaarverbruik te produceren.
De actuele stand van zaken is dat deze regeling wordt versoberd en er een terugleververgoeding voor in de plaats komt. Hierover wordt op dit moment nog gesproken in de politiek.